Supermooie en informatieve vaartocht van de VWR

03.10.2017 | In de categorie Varen

Onze vereniging van watereigenaren had voor 16 september een vaartocht georganiseerd voor haar leden en introduceés om ze te informeren over de ontwikkelingen op onze achterste plassen. Het bleek die dag zulk slecht weer dat het afgelast werd. Maar opgeven was geen optie en de tocht werd verschoven naar 23 september. Dat bleek een super mooie dag. De 42 gasten verzamelden bij het Wapen van Reeuwijk waar de 5 mooiste elektrische spiegelsloepen van Reeuwijk lagen lagen te wachten met hun eigenaren die zich belangeloos ter beschikking hadden gesteld. Na een kopje koffie scheepten we in, en als extra was er een iets kleinere Sluiper 17 waar de pers en de fotograaf in zaten. Het leek wel op admiraal varen, absoluut geruisloos over de ’s Gravenbroekse plas en Groot Vogelenzang, door het bruggetje bij Antonio de Gravenkoopse plas op, stuurboord naar de Kerfwetering, door de roeiers steevast de ‘Kalverstraat’ genoemd, waarvoor wij van de gemeente een speciale ontheffing hadden. In de Kerfwetering, waar in de laatste 3 jaar voor circa 0,9 miljoen gerestaureerd is, werd stilgehouden. Onze voorzitter, Chris Buitelaar, kenner van het gebied, gaf vervolgens uitleg over het werk dat daar uitgevoerd is in opdracht van de Stichting Kerfwetering, Veen, Rijnland en de provincie Zuid-Holland. Succesvol zo te zien aan de gezonde rietbegroeiing die daar nu al is. Chris gaf ook een uitleg over het fenomeen ‘veenbonken’, de Grote Karekiet en de Koekoek. Doorgevaren langs het Onze Lieve Vrouwenplasje en vlak voor de Kippenkade terug via de brug in de Nieuwenbroeksedijk over de Nieuwenbroekse plas, Klein Elfhoeven en Elfhoeven weer terug naar ‘t Wapen.

Onderweg heb ik aan de mensen bij mij aan boord naar hun ervaringen gevraagd: het sociale aspect vond men erg belangrijk, de ervaring van het unieke gebied waar wij als leden van de VWR mede eigenaren van de waterbodem zijn, de brede oriëntatie op het belang en het behoud van het gebied en de bewustwording hoe mooi dit gebied is.

Er waren mensen bij die hier hun hele leven al wonen maar nu voor het eerst daadwerkelijk over de plassen hebben gevaren. Daarbij bleek een wens in vervulling te zijn gegaan. Voor herhaling vatbaar, dat bleek ook uit de reacties van de schippers, die na afloop spontaan aanboden om volgend jaar weer mee te doen.

Henk Tuinhout bestuurslid VWR.

Foto’s: Waterblauw