VWR organiseert unieke (elektrische) vaartocht op de Reeuwijks plassen

VWR organiseert op 16 september 2017 voor leden en introducés een unieke vaartocht op de Reeuwijkse en Sluipwijkse Plassen over de Kerfwetering. De Kerfwetering waar in de 50’er jaren nog het Woudaapje voor kwam, is één van de meest bijzondere delen van ons Reeuwijkse Plassengebied. De wetering is daarom al jaren afgesloten voor alle gemotoriseerd vaarverkeer.

Om dit prachtige stuk natuur midden in het Groene Hart van de Randstad duurzaam te beschermen werd in 2014 en 2015 een uitvoerig herstelplan uitgevoerd. Inmiddels ontluiken de positieve resultaten daarvan.

De Kerfwetering met zijn legakkers vormt min of meer de oostgrens van de plas Gravenkoop en loopt in westelijke richting gezien vanaf de Nieuwenbroeksedijk. De wetering was dé transportader voor turf, die te drogen werd gelegd in De Turfschuur aan het meest westelijk gelegen deel. Decennia lang heeft men zich ingespannen dit stuk natuur te behouden, soms zelfs met tegenwerking vanuit de overheden. Met het plan Schoon en mooi van Rijnland en de in 2014 met de overheid gesloten Gebiedsdeal Reeuwijkse Plassen en Veenweiden is het gelukt nu juist wel de Kerfwetering te behouden.

U kunt het nu allemaal tijdens deze éénmalige vaartocht over de Kerfwetering, zelf beleven.

Veel meer over dit unieke stukje Hollands Landschap vertelt Chris Buitelaar, bestuursvoorzitter van VWR, de Vereniging van Watereigenaren en Rechthebbende gebruikers in Reeuwijk, u aan boord tijdens deze tocht. Kortom een gelegenheid die u niet mag missen.

U vaart met luxe, speciaal voor Reeuwijk ontwikkelde, elektrische sloepen zodat u volledig van de stilte en de omgeving kunt genieten.

Na de Kerfwetering varen wij langs een aantal kleinere projecten van de Gebiedsdeal Reeuwijk. En u krijgt eindelijk antwoord op de vraag hoe nu toch steeds die veenbonken in de plassen ontstaan.

Programma

  • De VWR ontvangt u met koffie en wat lekkers bij Het Wapen om 11:00 uur.
  • 11:30 uur: Vertrek naar Kerfwetering over ’s Gravenbroek, Groot Vogelenzang naar Gravenkoop.
  • Varen over de Kerfwetering met inleiding door Chris Buitelaar.
  • Daarna over Nieuwenbroek, Kalverbroek, Vrijhoef, Klein- en Groot Elfhoeven, ’s Gravenbroek terug naar Het Wapen. De keukenbrigade van Het Wapen staat dan vanaf 13:30 uur in de startblokken om u desgevraagd een lunch (niet inbegrepen) te bereiden.

Deelname aan deze VWR-vaartocht is kosteloos, een eventuele lunch is voor eigen rekening.

Het aantal plaatsen is beperkt. Vol is Vol.

U kunt zich opgeven via: vaartocht@vwrreeuwijk.nl